tisdag 4 oktober 2011

Svamprisotto med kantareller & bacon

Igår lagade jag risotto med kantareller och bacon. Det var ett recept Jamie Oliver gjort med rostad svamp och utan bacon, men jag modifierade lite efter eget tycke och smak. Jag rekomenderar det varmt, för det blev verkligen super gott.
bilden är lånad från recept.nu

  • 1 paket bacon     
  • 200 g kantareller     
  • färsk timjan ca 1 dl
  • 1 medelstor /stor rödlök          
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 liter vatten
  • 6 dl risottoris
  • 3-4 dl vitt vin 
  • riven parmesan, ca 2 dl
  • salt, peppar, chili
  • olivolja
  • smör att steka i

1 Koka upp vatten och lägg i buljongtärningarna och låt stå (stäng av plattan så att inte vattnet kokar bort.

2 Hacka lök (rödlök och 1 st vitlöksklyfta) och stek på svag värme i lite olivolja. stek tills lögen blivit glansig (den blir lätt genomskinlig).

3Höj värmen och häll på riset och rör om, tillsätt vinet och salta peppra. Rör tills vinet kokat in i riset. sänk värmen lite igen och häll på ca 1/3 av buljongen och tillsätt sen buljong allt eftersom det kokar undan. Rör om regelbundet så det inte bränner fast i botten.  (Risotto tar god tid på sig att bli klart, så stressa inte ;) )

4 stek kantareller bacon och vitlök tillsammans med timjan lite chili krydda för hetta, salta och peppra. 

5 När buljongen kokat in i risotton tillsätter du parmesan (om den inte kännas färdig i konsistensen kan du hälla på lite mer buljong/vatten)  krydda mer om det behövs.

Låt risotton stå under lock och vila ca 3 minuter.

Lägg upp på tallrik och toppa med den stekta svampen, garnera med lite timjan

TADA!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar